18.12.2014

Warsztaty zdobienia pierników w GBP Krzeszyce

Grudzień to okres przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się z pieczeniem pierniczków i ich zapachem. W jednej z sal Gminnej Biblioteki Publicznej w Krzeszycach, zaczął unosić się słodki zapach miodowych pierniczków, przywołujący na myśl dom, święta, rodzinną atmosferę i wiele innych, miłych skojarzeń, a to za sprawą warsztatów zdobienia pierników lukrem, które odbyły się w środowe popołudnie 17 grudnia 2014 r. Spotkanie rozpoczęło się od uroczystego przypomnienia historii i tradycji pierniczków.Warsztaty przeprowadziła Pani Marzanna Rzemieniecka, która od kilku lat zajmuje się lukrowaniem pierników. Uczestnicy zajęć dowiedzieli się jak przygotować prawidłowe ciasto, jak zrobić śnieżnobiały lukier i wreszcie, jak udekorować pierniczki. Wszyscy do zadania podeszli bardzo profesjonalnie, kolorowym i białym lukrem oraz przeróżnego rodzaju posypkami; od wielobarwnych kółek, przez złote i srebrne perełki aż po białe śnieżki, uczestnicy dekorowali gwiazdki, serca, choinki, bałwanki itp. Naszym zamierzeniem jednak było przekonanie odbiorców, że nie tylko piękne jest to co kupione i sztuczne, ale przede wszystkim to co samodzielnie zrobione z naturalnych składników. Pod koniec zajęć na stołach zrobiło się kolorowo i świątecznie. Zajęciom towarzyszyła wspaniała, rodzinna atmosfera. To były jedne z tych warsztatów, które pobudzały wiele zmysłów. A najbardziej… węch. Każdy własnoręcznie udekorowany pierniczek wyglądał niepowtarzalnie. Dziękujemy Pani Marzanie Rzemienieckiej za wkład i dbałość kultywowania pięknych polskich obrzędów bożonarodzeniowych oraz za kształtowanie poczucia tożsamości regionalnej, życzymy wszelkiej pomyślności.
Przepis na pierniczki:
0,5 kg miodu
1 szklanka cukru
kostka margaryny
(To zagotować i wystudzić)
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżki sody rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka
2 paczki przyprawy do piernika
Przepis na lukier:
Białko ubić, wsypać cukier puder, ubijać aż będzie gęste.
Jeżeli konsystencja będzie za gęsta to dodać sok z cytryny; jeżeli za rzadka dodawać cukier puder.

Zespól GBP w Krzeszycach