Spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki w Filii 6

Czy rzeczywiście marnujemy tak dużo żywności, jak się nam mówi?

W gronie Dyskusyjnego Klubu Książki Filii nr 6 mieliśmy okazję spotkać się w bibliotece 20 maja 2021 r. i porozmawiać na ten temat, po lekturze reportażu Marty Sapały pt. „Na marne”.

Autorka w swojej książce poddaje w wątpliwość powtarzane w mediach obiegowe opinie o rosnącej skali marnowania żywności. Dowodzi tego podpierając się solidną wiedzą, którą udało jej się zgromadzić poprzez analizę statystyk, aktów prawnych, szeregu rozmów z ekspertami i ludźmi pracującymi przy dystrybucji żywności. Reporterka zagląda do miejsc gdzie powstaje żywność, gdzie jest przechowywana i gdzie jej droga się kończy. W zbieraniu informacji nie pomija również tych, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach. Pisze o foodsharingu, Banku Żywności, jadłodzielniach, jadłodajniach i miejscach gdzie można kupić wycofaną z dyskontu żywność za grosze.

Klubowicze przyznali, że nie do końca wiedzieli, iż są organizacje ( szczególnie w dużych miastach) które świetnie rozwiązują problem nadmiaru żywności, która się nie sprzedała.

Z książki można się dowiedzieć, skąd się wzięła data przydatności do spożycia. Co należy rozumieć pod terminem „należy spożyć przed”, a co znaczy „spożyć do” oraz jak te kwestie są pojmowane przez konsumentów w różnych krajach.

Lektura ciekawa, polecamy!

T. Kosiba