Pierwsza miłość, przewroty polityczne i aromatyczna kuchnia

Kolejne spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki przy Filii nr 1 odbyło się 26 kwietnia 2022 r. Tematem była książka Marjan Kamali pt.:„Zapach szafranu”. Lekka, ale momentami wzruszająca i gorzka historia, pachnąca potrawami z teherańskiej kuchni, to powieść, która w pełni zadowoliła czytelniczki. Roya i Bahman zakochują się, spotykają się w klimatycznym sklepie papierniczym pana Fakhriego. Mają młodzieńcze ideały, ale też tajemnice skutkujące tragicznym rozstaniem. W tle mamy przewrót polityczny w Teheranie w 1953 roku i jego konsekwencje dla bohaterów i ich rodzin. Książka ciekawie napisana, przyciąga egzotyczną kulturą i historią irańską, kuchnią z aromatycznym i bardzo drogim szafranem, limonką, płatkami migdałowymi, granatem oraz nieoczywistymi losami bohaterów i zakończeniem.

„Życie nie zawsze toczy się tak, jak planowaliśmy. Młodzi mają skłonność do przekonania, ze tragedie, nieszczęścia i pociski jakimś cudem ich ominą. Że uda im się utrzymać na powierzchni dzięki naiwnej nadziei i energii. Uważają, błędnie, że jakimś cudem młodość, pożądanie czy nawet miłość potrafią prześcignąć dłoń losu”.

Polecamy!

J. Karaśkiewicz