„Trzej Królowie – tradycje francuskie”

11 stycznia 2011 r. Ośrodek Alliance Française przygotował degustację tradycyjnego ciasta, jakie Francuzi pieką z okazji Święta Króli. Najczęściej stosowany przepis do wypieku tzw. „galette des rois”, to wersja ciasta francuskiego z nadzieniem migdałowym. „Galette des rois” jest dlatego takim szczególnym ciastem, gdyż w środku ukryta jest malutka figurka porcelanowa, tzw. „la fève”. Ten, kto dostanie kawałek ciasta z figurką, jest ogłoszony królem (lub królową). Dnia 11 stycznia w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej było łącznie ośmioro królów i królowych, gdyż tyle ciast (w każdym była jedna figurka) podarowała nam Pani Lucyna Czapska, właścicielka piekarni M&M (ul. Szarych Szeregów). Degustacja ciasta odbyła się w trzech turach, najpierw dwukrotnie dla pracowników WiMBP, a potem dla uczniów i sympatyków Alliance Française. Degustacji towarzyszył mały quiz gastronomiczny dotyczący kuchni francuskiej, a jego uczestnicy mogli wygrać nagrody związane z Francją.