25.10.2016

Nie ma to jak krzeszyckie klimaty! – zapyta zima co robiło lato

Właśnie odbył się I Festiwal Przetworów w Gminnej Bibliotece Publicznej w Krzeszycach – fila Kołczyn. Do czytelni w Kołczynie przybyły panie miejscowe oraz z Kół KGW i Stowarzyszeń z Krzeszyc, Kołczyna, Przemysławia, Krzemowa i Rudnicy. Czytelnia kołczyńskiej biblioteki zmieniła się w salon owocowo-warzywny. Każde Koło miało swój stolik a na nim pyszniły się słoje, słoiki, słoiczki, butelki wypełnione sokami, dżemami, powidłami, nalewkami, sałatkami z warzyw i owoców ogrodowych i dziko rosnących o niezrównanych walorach zdrowotnych i smakowych. Festiwal otworzyła Jolanta Solińska wraz z pomysłodawczynią i organizatorką festiwalu Urszulą Kołodziejczak.
Po uroczystym otwarciu panie wznosiły toast bardzo zdrowym i smacznym kwasem buraczanym. Podniósł się gwar i ruch od stolika do stolika. Rozpoczęła się degustacja, wymiana przetworów i przepisów przy czym każda pani mogła oddać swój głos na najlepszy jej zdaniem produkt. Największym powodzeniem cieszyły się: dżem dyniowo-pigwowy (pyszny!), soki, marmoladka z jarzębiny, mus jabłkowy i oczywiście nalewki. Najwięcej punktów zdobyła Krystyna Ścigała za dżem dyniowo-pigwowy i tym samym zajęła pierwsze miejsce. Drugie miejsce zajęła Małgorzata Szydłowska. Obie panie z KGW Kołczyn. Równorzędne drugie miejsce przypadło Janinie Jurgowiak – gorzowskiej sympatyczce obu bibliotek, która ubarwiła spotkanie recytacją wierszy J. Tuwima, K.I. Gałczyńskiego i swojego autorstwa. Część przetworów panie między sobą wymieniły, część odsprzedały, darowały i wzbogaciły w rady, przepisy. Wzmocnione przyjaźniami opuściły gościnne progi kołczyńskiej biblioteki.

Materiał nadesłany 25.10.2016 r. przez GBP w Krzeszycach
Oprac. W. Żurawski