03.11.2016

Kulinarne Czwartki w słubickiej bibliotece

3 listopada 2016 r. w słubickiej bibliotece rozpoczął działalność klub p.n. „Kulinarne Czwartki”. Bohaterką spotkania była dynia. Miłośnicy dobrej kuchni rozmawiali o walorach i sposobach przygotowania smacznych potraw z dyni.
Klubowiczki wspólnie ugotowały oraz degustowały zupę z dyni wg przepisu Pani Kazimiery Staniak. Rozchodzący się aromat dyniowej zupy dopingował w wymianie pomysłów na smakowite dania z dyni. Jako doskonałe źródło witamin świetnie smakuje w potrawach słodkich, pikantnych i wytrawnych, a marynowana jest doskonałym dodatkiem do mięs. Możliwości doznań smakowych jest mnóstwo. Sezon na dynię w pełni, niech więc króluje na naszych jesiennych stołach. Pomimo panującej za oknami chłodnej aury, nasze pierwsze spotkanie przebiegło w niezwykle ciepłej, wręcz rodzinnej atmosferze.
Zapraszamy na kolejne spotkanie Kulinarnych Czwartków, które odbędzie się 1 grudnia (czwartek) 2016 r. o godz. 16.00 w oddziale dla dorosłych biblioteki słubickiej. Tematem spotkania będzie „Śledź w roli głównej”. Spotkania są o charakterze otwartym, dla wszystkich miłośników smacznej, domowej kuchni. Serdeczne zapraszamy!
Przepis na prostą i smaczną zupę z dyni naszej klubowiczki Kazimiery Staniak:
1 kg dyni obranej
1 łyżeczka masła
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 i ½ litra wody
½ litra mleka
3-4 łyżki cukru
Dynie kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy do miękkości, dodajemy cukier, cukier waniliowy, wlewamy mleko. Raz jeszcze zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia miksujemy. Możemy podawać z makaronem, grzankami. Łyżeczka dżemu z żurawiny lub z wiśni dodana do każdej porcji urozmaici smak, ale również doda dekoracyjnego akcentu. Smacznego!

Materiał nadesłany 14.11.2016 r. przez BPMiG w Słubicach
Oprac. W. Żurawski