Śledzie, konfetti i naleśniki
12 marca 2019r. w Filii nr 1 odbyło się kolejne spotkanie popularyzujące kulturę i język francuski. Tym razem w Podróżach po Francji, dzięki Jolancie Plust z Akademii im. Jakuba z Paradyża „odwiedziliśmy” Lourdes- cel pielgrzymek i miejsce cudownych uzdrowień. Na pamiątkę pierwszego ukazania się Matki Bożej w Grocie Massabielle czternastoletniej Bernardetcie Soubirous 11 lutego 1858r., obchodzony jest Światowy Dzień Chorego. Każdego roku sanktuarium odwiedzane przez blisko 6 milionów wiernych z całego świata.
Kolejnym puntem prelekcji były tradycje karnawałowe we Francji. Najbardziej znane są parady udekorowanych kwiatami platform w Nicei i w Dunkierce, gdzie ludzie ubierają się we wszystkich kolorach tęczy, nie stroną od zabawnych akcesoriów, wielkich kapeluszy, kolorowych peruk i futer. Co ciekawe mężczyźni są głównie ubrani za kobiety, a na uczestników rzucane są śledzie z ratusza. Karnawał w Nicei odbywa się od ponad 140 lat i należy do największych na świecie. Ta mało znana w Polsce impreza przyciąga zimą nawet milion turystów na Lazurowe Wybrzeże, kosztuje 7 mln euro i zużywa 20 ton konfetti i niezliczone ilości wielobarwnych kwiatów. Co roku wybierany jest król karnawału- w 2019 r. był to „Król Filmu”. Koniec karnawału czyli Mardi Gras (Tłusty Wtorek) jest także pretekstem do kolorowych korowodów we francuskich szkołach i przedszkolach. W tym dniu spożywa się również bez ograniczenia naleśniki. Siódmoklasiści ze Szkoły Podstawowej nr 20 mogli sprawdzić swoją wiedzę zdobytą podczas prelekcji rozwiązując krzyżówkę. Spotkanie zakończyło się zabawą w podrzucanie naleśników. Najlepsi okazali się: Konrad z wynikiem 47 a zwyciężył Michał- 53 podrzucenia.
Zgodnie z wieloletnią tradycją Jolanta Plust przygotowała dla młodzieży słodkie upominki – kolorowe draże, gdyż zanim „wymyślono” konfetti, w tłum bawiących się rzucane były właśnie draże.
J. Karaśkiewicz