Przekazanie kolekcji XIX/XX – wiecznych książek kucharskich

15 października 2018 r. Towarzystwo Miłośników Gorzowa przekazało Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim kolekcję kilkudziesięciu książek kucharskich w języku niemieckim.

19 października 2018 r. Towarzystwo Miłośników Gorzowa przekazało Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim kolekcję kilkudziesięciu książek kucharskich w języku niemieckim (głównie z przełomu XIX i XX wieku oraz trzy woluminy współczesne), a także luźne kartki z rękopiśmiennymi zapiskami – przepisami kulinarnymi.

Najciekawsze obiekty to wydane w Landsbergu dwa poradniki: „Neumärkisches Kochbuch” (ok. 1900 r.) i „Das beste bürgerliche Kochbuch. Louise Stremler” (1899 r.), z których można dowiedzieć się o preferencjach żywieniowych ówczesnych mieszkańców naszego miasta i terenów dawnej Nowej Marchii. Dyrektor Biblioteki Herberta Sławomir Szenwald złożył podziękowania zarówno fundatorom, jak i Towarzystwu Miłośników Gorzowa, reprezentowanemu przez regionalistę Roberta Piotrowskiego, za ciekawe i cenne obiekty, które wzbogacą biblioteczną literaturę poradnikową związaną ze sztuką przyrządzania potraw.