Biblioteka Aktywnego Seniora – Normandia

Biblioteka Aktywnego Seniora - Normandia

13 września 2018 r. odbyło się kolejne spotkanie w ramach cyklu „Biblioteka Aktywnego Seniora”. Tym razem czytelnicy udali się wraz z Ośrodkiem Kultury Francuskiej w wirtualną podróż do Francji, a dokładniej do leżącej na północy kraju Normandii.

Normandia nie jest aż tak popularna, jak Paryż, zamki nad Loarą czy Prowansja, jednak podczas wykładu uczestnicy spotkania przekonali się, że region ten niekoniecznie należy kojarzyć jedynie z wydarzeniami historycznymi. Ze względu na bogatą historię tego obszaru, znajdują się tu liczne zabytki, muzea i pomniki, lecz także malownicze wioski oraz klimatyczne francuskie miasteczka.​

Podczas wirtualnej wycieczki po tym regionie uczestnicy mogli zobaczyć dom twórcy impresjonizmu Claude’a Moneta w Giverny, gdzie podziwiali ogród zaprojektowany i urządzony przez samego artystę oraz bogatą roślinność, w której szukał inspiracji dla swoich obrazów. Odwiedzili wiele miast, między innymi Hawr, Honfleur i Deauville, a także Rouen, gdzie w 1431 r. spłonęła na stosie Joanna D’Arc i gdzie znajduje się jedna z najwyższych katedr świata, uwieczniona wielokrotnie na płótnach Moneta.

Podróż po Normandii zakończyliśmy wizytą na Mont-Saint-Michel, skalistym wzgórzu, na którym znajduje się sanktuarium Świętego Michała Archanioła. Zabytek, zwany często „Cudem Zachodu”, to jedna z najczęściej odwiedzanych atrakcji Francji. Zachwyca przede wszystkim niezwykłym położeniem – w zatoce Mont-Saint-Michel obserwować można jedne z najwyższych pływów w Europie, które sprawiają, że wyspa z klasztorem wielokrotnie w ciągu dnia zmienia swoje niezwykłe, baśniowe oblicze.

Spotkanie zakończyła prezentacja specjałów kuchni normandzkiej, wśród których znajdują się cydr, jabłkowa wódka calvados, likier ziołowy Bénédictine, owoce morza, flaki, kaszanka, krem mleczny i oczywiście sery. Słuchacze dowiedzieli się też, w czym tkwi sekret „krwistej kaczki”, czyli słynnej potrawy z Rouen, oraz mogli spróbować znanych także i u nas normandzkich serów, camemberta i livarota.